War photographer

15 Aug

indonesia-james-war-photographer

“Daca pozele tale nu sunt suficient de bune, inseamna ca nu esti destul de aproape”

Fotografii de razboi sunt un soi aparte de jurnalisti. Ei sunt (cred) singurii oameni care-si fac meseria din pasiune si constienti fiind de eventualele urmari. Pentru un blit, pentru o poza si pentru cruda realitate, oamenii astia isi risca viata si sanatatea mintala. Iar pentru ca eu ii admir atat de mult, recomandarea lui Marin de la Blog de Cinema  de a vedea acest documentar a venit cum nu se putea mai bine.

War Photographer, documentar nominalizat la premiile Oscar, surprinde cateva momente si imagini din munca lui James Nachtwey, considerat a fi unul dintre cei mai buni fotografi de razboi.

James Nachtwey e un tip modest. Se imbraca simplu, vorbeste calm si doar atunci cand este nevoie. Pune multa pasiune in ceea ce face si asta se vede prin emotiile care nu incearca sa si le ascunda atunci cand vorbeste in fata camerei de filmat despre intamplarile brutale de pe front:

I began to do documentary photographs of poverty which is very widespread in Indonesia. There’s terrible poverty. These are people who have jobs, raise families, it’s very much a worker’s neighbourhood. And this is what they have found themselves in; the longer railway tracks. These are not drug addicts or drop-outs; they work. They’re trying to raise their families. They came in from the countryside looking for a better life, and they simply can’t afford normal housing. So they build shacks of abandoned wood and plastic where there’s no rent.

James Nachtwey despre viata din Indonezia

kosovo-james-war-photographer

Intr-un episod din War Photographer,  James cutreiera la pas, printre ruine, Kosovo dupa razboi. In timp ce pozeaza casele fara acoperis, cu geamuri sparte si ziduri daramate, o masina se opreste in fata lui. Din ea se dau jos cateva femei cu varsta inaintata, desculte, ce-si pun mainile in cap si cu ochii in lacrimi se uita resemnate in pamant. Atat a mai ramas din casa lor: o ruina.

Impresionant la War Photographer e calatoria lui James povestita cu atata caldura incat ai impresia ca tragi cu ochiul in viata fotografului. Mai pe scurt, War Photographer e povestea unui pacifist intr-o lume imbibata de conflicte aratata tuturor printr-o lentila.

Sa-l vedeti daca nu a ajuns inca la voi si simtiti-va liberi sa-mi recomandati si alte documentare de acest gen. 🙂

2 Responses to “War photographer”