Voi ce faceti pentru profesorii vostri?

15 Feb

In sistemul de invatamant, atunci cand situatia devine mult prea delicata si greu de suportat, profesorii sunt scosi tapi ispasitori pentru cam toate problemele: rezultatele slabe de la capacitate sau BAC, indiferenta studentilor, lipsa locurilor de practica sau informatia invechita transmisa intr-un sistem comunist. Pentru toate astea, ei sunt trasi la raspundere si spre ei se arata cu degetul.

Imi aduc aminte de o intamplare pe cand eram in facultate. Nu stiu exact ce lege s-a dat sau ce hotarare de ordine interioara s-a luat, dar am pierdut cativa profesori dragi doar pentru ca nu aveau doctoratul facut sau nu erau in curs de a-l face.

Nu stiu cum sa va explic, dar in jurnalism facultatea nu inseamna totul. Conteaza sa ai acea mancarime a degetelor si sa nu te poti opri din scris si mai conteaza sa fii mistuit de curiozitate. Iar daca ajungi sa faci facultatea din domeniu, cel mai mult conteaza ca profesorii sa-ti devina invatatori de viata. Asa au fost cei trei profesori pe care i-am pierdut doar pentru ca, la un moment dat in viata, din diferite motive, au luat hotararea de a nu face doctoratul.

Lavinia, draga de ea, a fost singura care ne-a indemnat  sa gandim out of the box si sa asternem tot pe hartie. Ne certa cand ne autocenzuram si, uneori, tupeul ei ne intimida. Si totusi, a fost cea care m-a facut sa citesc mai mult si  sa inteleg ca pot sa scriu ceea ce vreau atat timp cat nu ma cert cu gramatica si ma impac bine cu cuvintele.

Ionut ne-a invatat cu ce se mananca televiziunea. Ne dadea sfaturi si ne spunea povesti care, de multe ori, se terminau la o bere. Si ma gandesc ca mai marii care iau decizii importante si-au zis: ce conteaza ca este unul dintre cei mai muncitori jurnalisti din Timisoara pe care il cunoastem, ca studentii asculta de el si ca il vad ca pe un prieten apropiat? Frate, nu are doctoratul facut!

Apoi Lucian Ionica, dragul meu profesor tot de televiziune, s-a lovit de aceeasi hotarare. Cu peste 15 ani de experienta in domeniu (director la TVR Timisoara), ne-a invatat sa fim seriosi, sa muncim si a reusit sa ne faca sa ne indragostim de film. Tot el a fost cel care si-a dus studentii la Astra Film Festival. Tot el a fost cel care a deschis colegilor drumul spre organizarea expozitiilor de fotografie si tot  el a fost pe punctul de a fi dat afara pentru ca nu avea terminat un doctorat.

Ma gandesc acum ca poate daca as fi scris despre problema asta pe blog atunci, poate as fi fost sustinuta de colegi si poate toate parerile noastre ar fi ajuns la cine trebuie. Ma gandesc acum ca poate alti studenti s-ar fi putut bucura de invataturile profesorilor mei dragi care au avut de suferit din cauza unui sistem infect. Si mai sper acum ca cei ce vin in spate sa se foloseasca de toate mijloacele pentru a apara oamenii in care-si pun increderea…

Ma gandesc ca poate altii vor face ceea ce noi nu am putut…

One Response to “Voi ce faceti pentru profesorii vostri?”