Turn off the lights stinge lumina la Astra Film Festival

26 Oct

Initial, articolul trebuia sa apara in Sub25.

În 2012, Astra Film Festival a venit cu o gamă foarte largă la capitolul filme studenţeşti. Unul dintre ele, Turn off the lights, a reuşit să facă publicul sa zâmbească amar la destinele unor tineri eliberaţi proaspăt din puşcărie.

Turn off the lights surprinde o etapă din viaţa lui Alex, Gianni Versace şi Papan Chilibar. Din momentul în care ei păşesc spre libertate, acelaşi destin se transformă într-o realitate crudă şi greu de privit. Giani Versace este aşteptat la porţile închisorii de mămica iubăreaţă, cu o limuzină şi cu lăutari de patru stele, cu şampanie şi dans. Alex trece pragul reţinut, îşi vede prietenii şi oftează. De casă nu i-a fost dor. Pe Papan nu-l aşteaptă nimeni. Ba mai mult, dă din umeri, se uită la Ivana şi o întreabă „Eu ce fac acum?”.

Pe parcursul celor 70 de minute, povestea lui Giani rămâne într-o umbră şi aceeaşi soartă are şi Papan. Accentul cade pe Alex, un puşti închis pentru crimă la 18 ani. Provenit dintr-o familie destrămată, o mamă fugită în străinătate şi un tată alcoolic, singurul mecanism defensiv care i-a mai rămas lui Alex este indiferenţa asociată cu violenţa. În gaşcă este masculul afla, pe cele cinci prietene le numeşte neveste şi singura care-i rămâne confidentă şi reuşeşte să-l descopere este chiar regizoarea filmului, Ivana Mladenovic.

Ivana nu rămâne indiferentă la acţiunile protagoniştilor, dar nici nu se implică atât de mult încât să le modifice. Ea pune întrebări, îi face să se simtă confortabili chiar şi în momente în care şi-a dori să nu-i mai aibă aproape. Ivana îi filmează, dar nu încearcă nici o secundă să-i corecteze considerând că nu ar fi onest faţă de ei şi nici de public.

Documentarului îi lipseşte un mesaj bine conturat si se poarta mai mult ca un reality show, dar cu toate astea reuşeşte sa surprindă momente pline de tensiune emoţională. Asta e şi motivul pentru care Turn off the lights a fost premiat şi aplaudat la festivalul de film din Sarajevo.

Turn off the lights este un alt documentar despre oameni de la Astra Film Festival,  cu o realitate crudă, cu părinţi bătuţi de soartă, cu copii care au în spate multe decizii greşite si cu un final cutremurator. De văzut neapărat.

Un interviu cu Ivana Mladenovic puteţi să citiţi aici.

Partenerul meu de calatorie este Autonom Rent-a-Car.

 

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul Național al Cinematografiei (CNC),

Trackbacks and Pingbacks

  1. Recomandare de filme documentare | Alexandra Palconi - November 6, 2012

    […] putea eu să vă recomand, dacă nu The Cut, Chernobyl 4 Ever, Piepturi goale şi buzunare pline, Turn Off the Lights şi câteva dintre cele care au fost premiate la Gala de Premiere Astra Film Festival? Sau […]

Leave a Reply

Assign a menu in the Right Menu options.
facebook marketing