The Words – acest Inception al cuvintelor…

28 Jan

the-words-bad-review

Review pe pentru cei grabiti ca iepurasul din Alice in Wonderland: The Words este un alt Inception cu aceeasi palarie. Adica nu e din vis in vis si-n alt vis. The Words e din carte-n carte, dar nu face nici o parte. 

Varianta XXL:

N-am stiut de The Words pana nu a inceput internetul sa vuiasca despre el. Am citit review-uri, pareri si am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l vad. Acum. Ei bine, parerea mea difera de a majoritatii.

“There’s more than one way to take a life”

The Words – acest Inception al cuvintelor – spune povestea unui scriitor, Clay (rol interpretat de Dennis Quaid), care-si prezinta cartea de succes in fata unor tineri. Asaltat intr-un mod placut de o domnisoara curioasa (Olivia Wilde), aflam subiectul cartii care se afla undeva la limita dintre realitate si fictiune.

Despre carte: Rory (rol interpretat de Bradley Cooper) este un scriitor tanar ce se zbate intre o maturizare tarzie si pasiunea nestinsa pentru un vis. Pana intr-o zi cand, printr-un noroc ca-n filme, ajunge in posesia sa un manuscris anonim, vechi, cu o scriere originala si captivanta. Printr-o inlantuire de evenimente mai putin fericite (daca se pot numi asa), Rory ajunge sa-si publice cartea, aceasta devenind un succes peste noapte. Cu o umbra de reticenta, Rory se conformeaza succesului si continua sa traiasca linistit in minciuna pana cand intalneste un batranel simpatic si cu o poveste de viata emotionanta. Culmea, el se dovedeste a fi adevaratul autor al manuscrisului…

“Sa intram in pita” – dupa cum ar zice mama…

Bradley Cooper nu mi-a placut. Poate e din cauza personajului sau ce sufera de o moralitate indoelnica sau poate rolulurile din Limitless si Silver Linings Playbook l-au secatuit de puteri. Cred ca putin din amandoua. Cert e ca inafara de privirea pierduta, n-am crezut nici un gest. Nici nu o sa mai spun ca el si Zoe Saldana, adica sotia lui in film, nu au avut nici o chimie. Bine, ea a fost pusa acolo ca o ispita sexy si as fi preferat oricand sa scoata o pusca, zece cutite si sa-si razbune cu sange rece familia ca si-n Columbiana.

the-words-filme-2013

Scenele melodramatice abunda. Si nu sunt o perfecta. De multe ori musc momeala lor daca acting-ul e bun, dar nu a fost cazul The Words. Din pacate.

Singura parte care mi-a mers cu adevarat la inima? Mesajul. Nici prestatiile actorilor, nici numele sonore, nici soundtrack-ul si nici melodramatismul nu mi-au dat de gandit la fel de mult ca si mesajul si exercitiul de imaginatie nascut din el.

“We all make our choices in life, the hard thing to do is live with them”

Cum ar fi sa ai parte de tot succesul din lume? Bine, nu chiar de tot, dar indeajuns de mult incat sa ti se ofera premii importante si recunoscute in toata lumea. Si cum ar fi ca acest succes sa-l fi obtinut prin furt, inselaciune si plagiat (Vezi Ponta)? Te-ai mai putea bucura de el? L-ai putea impartasi cu familia avand constinta impacata? Cum ai dormi noaptea? Ai tresari la fiecare sunet de telefon si la fiecare atingere gandindu-te ca in orice clipa se poate narui totul? Ai privi suspect fiecare om nou care incearca sa te cunoasca?

Cum ar fi sa traiesti intr-o lume aproape perfecta cladita pe o temelie de nisip? S-ar merita stresul si posibilele consecinte in cazul in care adevarul ar fi sa iasa la suprafata?

Mesajul filmului, adica cel inteles de capsorul meu, imi bantuie mintile de o ora: maturizarea vine in momentul in care incepi sa-ti accepti si sa-ti intelegi limitele. Eu mai am putin de lucrat aici.

In fine.

Una peste alta, acum va las sa aruncati cu rosii in mine. Aveti legatura.

2 Responses to “The Words – acest Inception al cuvintelor…”