Noi am fost si suntem mult mai diferiti?

31 Oct

Aud in stanga si-n dreapta, de la colegi, cunostinte, vecini despre tineretul din ziua de azi. Ii aud pe cei din generatia mea vorbind despre cei care ne calca pe urme ca sunt niste destrabalati, ca fetele devin pitipoance la 15 ani si ca baietii sunt cocalari dinainte de a iesi din scutece.

Sa va spun o poveste de pe cand eram in clasa a IX-a.

Imi aduc aminte de anii mei de liceu. Aveam o colega tare simpatica si guraliva. Toata ziua ne povestea despre iubi al ei, cat de multe o iubeste, ce cadouri ii face si ne explica cum ea se va casatori cu el si vor trai fericiti pana la adanci batraneti. Toate visam la asta. Pana cand ,intr-o zi, a venit barza pe meleagurile ei sau, ma rog, a fost pe punctul de a veni.

Draguta de ea, a venit la mine cu testul de sarcina pozitiv si cu un mare semn de intrebare in privire: „acum, eu ca ma fac?”. A facut avort fara ca parintii ei sa afle. A fost insotita la spital de parintii baiatului. Pana aici nu e nimic din ce nu s-a mai intamplat si din ce nu ati mai auzit, doar ca fata asta a mai ramas insarcinata inca de 2 ori pe perioada liceului si avortul devenise pentru ea doar un alt lucru adaugat pe lista de „To Do”.

Nu prea-mi pasa mie de ce fac unii sau altii si nici nu ma grabesc sa cataloghez omul, dar sa nu recunosti ca lipsa ciclului e un simptom al sarcinii (in conditiile in care esti sanatoasa si te stii cu musca pe caciula) da dovada de pur cretinism! Oameni ca si colega mea exista acum si au existat dintotdeauna. Indiferenta si lipsa educatiei sunt prezente printre noi din cele mai vechi timpuri si pana astazi inclusiv. Si atunci eu ma intreb: daca noi aveam toate optiunile pe care le au ei (generatia de azi) acum, noi cum am fi ajuns? De bine de rau, noi nu am avut acces liber la droguri, tigari, alcool si cluburi. Probabil pentru ca nici nu erau atatea. Cel putin asta s-a intamplat in cazul meu.

Asa ca, hai sa nu ne mai miram cand vedem pitipoancele de 14 ani animatoare prin cluburi si nici atunci cand auzim ca o fetita a nascut la 13 ani, iar alta are tripleti la 15. Generatia de astazi nu e cu mult mai stricata decat cea din vremea mea, doar ca acum se mediatizeaza mai mult asta si se scot in evidenta greselile.

Apropo, pentru cele care citesc si inca nu inteleg despre ce vorbesc, aruncati un ochi aici inainte de a desface picioarele mai mult decat trebuie.

11 Responses to “Noi am fost si suntem mult mai diferiti?”