Lumea E A Mea – problemele generatiei 2000 fara perdea

3 Nov

lumea-e-a-mea

M-am dus la filmul asta fara prea multe ganduri. Ma gandeam ca o sa fie prostut, ca o sa-mi smulga cateva zambete si cam atat. Dar ce frumos e cand reuseste un film sa te surprinda placut!

Lumea e a mea este un film despre adolescentii din Romania, un film cu greutate care expune fara prea multa perdea pericolele la care sunt expusi tinerii intr-o perioada a varstei in care fiecare alegere poate avea urmari adanci.

O mana de oameni se chinuie de 7 ani sa realizeze Lumea e a mea – un film care in Timisoara nu a reusit sa ajunga in cinema. Nu a avut loc. Asa ca proiectia filmului a avut loc in sala Filarmonicii Banatul. S-a pierdut din calitatea filmarii, din sunet si din experienta cinematografica. Dar cu toate astea, Lumea e a mea e bun.

lumea-e-a-mea-apa

Visez ca imi sparg dintii si am gura plina de sange.” – Larisa 

Lumea e a mea urmareste viata Larisei, o pustoaica din Constanta ce-si doreste faima, bani si iubire. Asa ca imbratiseaza, ca orice alt tanar, o atitudine pe care o crede castigatoare: rebeliunea. Ca face bine sau nu, este discutabil si e bine ca e asa pentru ca ceea ce-si doreste filmul e sa educe in masura in care se poate si sa nasca discutii constructive intre parinti si tineri.

Lumea e a mea este un film plin de emotie si tensiune chiar daca a fost realizat de o echipa tanara. Simbolismul apei se strecoara si el usor printre scenele narative. Daca la inceput te duce cu gandul la sufocarea personajului, pe final apa are rolul de purificare, de nou inceput. Cel putin asta am ales sa inteleg din finalul dechis.

Ceea ce e cu adevarat misto in film este ca fiecare poate recunoaste ceva in el. Fie ca vorbim de scolile aflate in paragina, de bataile dintre fete pentru un baiat filmate cu telefon si urcate pe Youtube, de generatia de tineri manelizata sau de masurarea succesului in like-urile de pe Facebook. Totul e real si ne suna cunoscut.

lumea-e-a-mea-timisoara

Despre personaje si regizor

Larisa e o luptatoarea. Ea lupta pentru a se impune, lupta impotriva parintiilor, a scolii si pentru dragoste. Larisa este un personaj complex jucat foarte bine de Ana Maria Guran la 16 ani. La o varsta atat de frageda, ea reuseste sa capteze perfect suferinta unui suflet singur si neinteles.

De laudat ar fi si Printu’ Larisei – un baietas ce o ademeneste usor si o face sa ia decizii necugetate. Personajul este interpretat de Florin Hritcu, un actor cu acte in regula ce a aparut si-n Ceva bun de la viata in regia lui Dan Pita.

Nicolae Constantin Tanase zis Nae se afla la primul film de lungmetraj. Inainte a mai regizat Blu, un scurtmetraj premiat la TIFF 2012 si in Portugalia. Cu Lumea e a mea a riscat prin abordarea unui subiect in fata caruia majoritatea inchid ochii, dar i-a iesit.

lumea-e-a-mea-in-cinema

Eu o sa fiu bine orice ar fi pe lume” – Larisa

Daca vreti sa vedeti filmul, nu stiu exact unde in Timisoara o puteti face. Probabil niciunde. Cel mai aproape e in Arad, in Atrium Mall, marti si miercuri de la ora 21.

E pacat ca filmul nu reuseste sa ajunga la mai multa lume. Ar merita ca fiecare proiectie sa fie facuta cu sala plina. Eu sper doar ca Nae sa nu se descurajeze, iar Ana Maria Guran sa mearga pe calea actoriei pentru ca e talentata. Lor le doresc ce e mai bun si voua va zic sa mergeti sa vedeti un film romanesc bun despre liceeni. De mult timp nu s-a mai facut unul. 🙂

 

3 Responses to “Lumea E A Mea – problemele generatiei 2000 fara perdea”