Fata in pijamale

4 Dec

Zilele trecute am ajutat o prietena sa traduca si sa transcrie un caz investigat de FBI in anii 1930. Este vorba despre Fata in pijamale – un mister si-n ziua de astazi pe care as vrea, daca se poate si aveti rabdare pana la sfarsit, sa-l dezbatem pe blog. Povestea este foarte interesanta si captivanta incat cred ca ar merita sa ajunga scenariu de film.

Studiul de caz este destul de lung si ca sa nu va plictisesc o sa-l public in patru parti. Inarmati-va cu rabdare si hai sa dezbatem cazul Fetei in pijamale.

 

Fata în pijamale

 Cadavrul este carbonizat, trăsăturile esenţiale sunt distruse, dar, totuşi, femeia decedată poate fi uşor identificată. Conservat în formol şi studiat timp de 10 ani, trupul neînsufleţit  oferă într-un final o identitate şi o condamnare. Însă un sâmbure de îndoială persistă. 

Majoritatea criminaliştilor pot afirma cu certitudine că având cadavrul în posesie se poate face o identificare sigură. În ultimul deceniu, cu ajutorul unor fragmente osoase, s-a putut stabili indentitatea unei anumite persoane cu multă uşurinţă.

În ciudatul caz al “fetei în pajama” din Australia nu s-a putut face o recunoaştere pozitivă aşa cum s-a promis; în parte vinovaţi fiind experţii criminalişti entuziasmaţi peste măsură.  Într-un cuvânt, au eşuat şi asta în ciuda faptului că aceştia au pregătit corpul într-un sicriu special şi disponibil pentru examinare timp de peste 10 ani.

Localitatea Albury este situată la graniţa dintre New South Wales şi Victoria, între oraşele Melbourne şi Sidney. În dimineaţa însorită din data de 1 septembrie 1934, un fermier curăţa un canal de scurgere, undeva la 6 mile de Albury când a găşit îndesat în canal corpul unei tinere. Ea era îmbrăcată în pijamale rupte. Capul era acoperit cu un sac, trupul era carbonizat şi alături de aceasta erau pete de ulei care sugerau o incendiere intenţionată.

Fermierul a alertat poliţia, iar trupul neînsufleţit al fetei a fost dus la morga din Albury, unde s-a efectuat prima autopsie. Era absolut evident că fata a fost supusă unor violenţe deosebit de grave. Pe partea stângă a corpului erau arsuri extinse şi o leziune, o zonă de mărimea unei cutii de chibrit a expus creierul deasupra ochiului stâng. O altă leziune, de data aceasta sub ochiul stâng, aproape că a  împins globul ocular în craniu, tâmpla stângă a fost distrusă, iar sub ochiul drept exista o gaură de intrare a unui glonţ. Decesul a avut loc undeva între 1 şi 4 zile înaintea descoperirii cadavrului. S-a stabilit că cele trei leziuni majore au fost provocate de un obiect contondent.

Următoarea observaţie arată că sacul cu care a fost acoperit capul victimei conţinea şi un prosop care a imprimat urme vagi de material textil– într-un proces normal, fiind un indiciu vital, în cazul nostru fiind ignorat.

În timp ce poliţia a publicat detalii despre femeia moartă în încercarea de a stabili identitatea, cadavrul a fost mutat la Universitatea Sidney unde s-a efectuat o a doua autopsie. Aici, patologii au confirmat că leziunile din jurul ochiului si tâmplei stângi au fost cauzate înainte de decesul victimei, glonţul ucigând într-un final femeia rănită grav.

S-a concluzionat că femeia avea undeva între 22 – 28 de ani şi s-a notat faptul că mâinile şi picioarele îi erau mari, sânii mici şi fermi, corpul bine conturat, urechile neobişnuite şi cu o formă individuală deosebită. Ochii erau gri-albăstrui conform specialiştilor de la Sidney şi rasa anglosaxonă. După a doua autopsie, trupul neînsufleţit al tinerei a fost situat într-un sicriu special de metal care a fost umplut cu formol, soluţie care menţine ţesuturile organice un timp îndelungat.

~va urma~

No comments yet

Leave a Reply

Assign a menu in the Right Menu options.
facebook marketing