Doua filme cu si despre Margaret Thatcher

8 Apr

margaret-thatcher-movies-istorie

In urma unui atac cerebral, Margaret Thatcher s-a stins din viata la varsta de 87 de ani.  De trei ori premier al Marii Britanii, singura femeie aleasa prim-ministru si lider de partid politic, doamna de fier si-a cladit un nume cu greutate in istoria lumii si a fost prima figura feminina care m-a marcat inca de pe bancile scolii.

Trista veste m-a dus cu gandul la doua productii de film ce au portretizat-o pe Margaret ca o femeie inteligenta, sigura pe sine, directa, rece si de temut. Totusi,  nu sunt uitati ultimii ani din viata sa in care Margaret incepe sa sufere de dementa si nu sunt excluse nici relatiile indepartate pe care le-a avut cu copiii sai.

La ce sa va uitati?

In 2009, BBC a realizat un film pentru televiziune numit Margaret. Rolul principal a fost interpretat de Linsay Duncan, dar productia nu a fost primita cu surlete si aplauze de critici. Flaskback-urile sunt punctele forte ale productiei si per total Margaret este de vazut, dar nu urmeaza cu o corectitudine de fier firul istoric.

In 2011 am putut viziona in cinematografe The Iron Lady. Concentrat pe viata de dupa “domnia politica”, pe relatiile cu familia si pe impactul provocat de decesul sotului, filmul exceleaza doar datorita actritei ce interpreteaza rolul lui Margaret. Cu o prestatie ce-i aduce mai tarziu un Oscar, Meryl Streep reuseste sa portretizeze o femeie puternica, dominanta intr-o lume a barbatilor si controversata pe toate planurile.

Iubita si urata in aceeasi masura, Margaret Thatcher va ramane fara dar si poate una dintre cele mai emblematice figuri politice din istorie. Propun ca prin vizionarea acestor filme sa ne luam la revedere de la o femeie ce nu s-a temut sa-si confrunte adversarii si care a reusit sa castige respect in randul celor mai importanti oameni din lume.

2 Responses to “Doua filme cu si despre Margaret Thatcher”