Domestic te distreaza, te pacaleste si te emotioneaza

25 Mar

domestic-poze-film-scena-captura-adrian-sitaru

Relaxat, el se intinde pe canapea si dezmiarda o pisica. Ea face dus. Sunetul apei umple linistea din casa. Impreuna, amandoi incearca sa traiasca viata pe care ar fi putut sa o aibe, cea pe care si-au imaginat ca o vor avea. Pentru o zi, pentru cateva minute, se prefac ca totul este bine.

Am inceput cu descrierea unei scene din Domestic pentru ca filmul asta nu este o comedie usoara despre animale. Domestic este un portret trist al unei avalanse acide ce-ti inunda viata fara sa tina cont de dorintele, planurile si visele tale.

Mascat frumos intr-o comedie fresh, Domestic este unul dintre cele mai dramatice filme romanesti pe care le-am vazut in ultimul timp. Te distreaza dialogurile lungi si alerte, te amuza glumele simple si te intristeaza cursul destinului.

Actorii sunt deosebiti si portretizeaza exemplar tiparul oamenilor comuni, a celor ca si noi. Sunt naturali si expresivi. La capitolul asta se remarca cei doi copii: Mara (rol interpretat de Ariadna Titieni) si Alin (Dan Hurduc).

Adrian Sitaru, regizor si scenarist, construieste cu finete o poveste emotionanta, abordeaza cu tupeu scenele lungi de dialog si da nastere la Domestic – un film care care-ti da de gandit si subiecte de dezbatut la un vin fiert cu prietenii.

domestic-timisoara-review

Asa l-am vazut si asa l-am perceput. Poate n-am inteles nimic sau poate m-am regasit prea mult. Ca sa va faceti propria parere despre el, va recomand filmul cu toata caldura. In Timisoara, mai aveti sansa sa-l vizionati astazi, de la ora 19, in Aula BCUT si joi (20.03) tot de la ora 19 si tot in Aula BCUT. Programul in celelalte orase il gasiti aici.

Din pacate, nu am reusit sa ajung la premiera de gala si-mi pare tare rau ca nu l-am vazut live pe Adrian Sitaru, nu am auzit ce a avut de spus despre film si nu am ce sa va scriu despre intalnirea cu regizorul si actorii. Asa ca mi-am intrebat prietenii cum ar descrie filmul si cu ce parere/sentiment au ramas dupa vizionare. Raspunsurile:

Ioana: “Cumva, mi s-a parut rupt din realitate. Domestic e o ironie la adresa familiei clasice de la bloc. Per total, trist – asa cum sunt toate filmele romanesti.”

Bogdan: “Domestic e un film tulburator. Iti lasa un gust dulce-amarui, te face sa razi si sa plangi in acelasi timp.”

Oana: “Domestic este un film de natura tragico-comic ce transpune traditionalismul familiar romanesc in paleta modernismului actual. Abordare simpla cu iz nostalgic de copilarie (m-am regasit in tot felul de faze pe cand eram si eu copil) si, in acelasi timp, o suava nota de intoxicatie verbala. Unele scene sunt mult prea incarcate de dialoguri.”

Alta parere puteti citi la Nebuloasa.

No comments yet

Leave a Reply

Assign a menu in the Right Menu options.
facebook marketing