De ce lipseste muzica din filmele romanesti?

4 Apr

the-pianist-muzica-film

Stiti melodiile alea din filme de iti ajunge la inima tremuratul notelor muzicale si sensibilitatea fiecarui acord? Cam asta simt de fiecare cand aud For the Love of a Princess (Braveheart) sau melodia lui Clint Mansell – Not at Home din Last Night sau Carina Round – For everything a Reason auzita pentru prima data intr-un episod din serialul American Horror Story.

Am spus si o voi repeat: arta e atunci cand o melodie reuseste sa-ti franga inima, atunci cand o imagine iti povesteste o aventura si atunci cand 3 versuri capata mai mult sens decat o viata intreaga. Asta este importanta pe care eu, in calitate de cinefil, o acord soundtrack-urilor din filme.

Soundtrack-ul perfect

In primul rand,  muzica din filme trebuie sa nu lipseasca (vezi filmele romanesti). Ea trebuie sa fie sublime, sa nu deranjeze, dar sa vina perfect in completarea scenelor si sa ajute in transmiterea sentimentelor catre public. E greu de gasit? Probabil. Trebuie sa ai viziune.

As putea sa enumar soundtrack-uri din filme straine cat curpinde si pana v-ati plictisi. In schimb, in acest moment in care scriu articolul, imi pot aduce aminte de o singura melodie care mi-a ramas intiparita in minte dintr-un film romanesc si e din Minte-ma Frumos. Atat. Una singura dintre toate filmele aparute in ultimii ani care au castigat premii peste hotare. Una.

M-am tot gandit la o explicatie plauzibila ca sa pot inteleg de ce regizorii romani nu pun accent pe muzica de film. Poate fi pretul ridicat sau pura ignoranta. De ce nu suntem in stare sa facem un film romanesc perfect cap-coada? Nu am idee, dar sper sa-mi raspunda oamenii care se pricep la acest domeniu.

Foto via fanpop

7 Responses to “De ce lipseste muzica din filmele romanesti?”