Cum sa donezi sange in Timisoara

5 Dec

Un update din 2019 aici 😀

E a doua oara cand merg sa donez sange si am sa va povestesc din experienta mea cum se desfasoara intreaga operatiune in Timisoara. Sper sa va ajute in cazul in care va hotarati sa o faceti.

In primul rand, cu o zi inainte de donare nu trebuie sa consumati alcool si alimente grase, iar in dimineata in care mergeti sa donati sange este de preferat sa consumati o cafea/ceai si un corn – ceva light. Asta o sa va ajute sa nu lesinati dupa ce va ridicati de pe scaunul de donare.

Centrul de recoltare se afla langa Spitalul Judetean – sectiunea urgente – adica pe Str. Martir Marius Ciopec nr. 1, iar programul incepe de la ora 8 si tine pana la ora 13. Eu eram convinsa ca programul incepe la ora 7 asa ca la ora 7 si 5 minute ma aflam in fata centrului de recoltare si inghetam de frig. Dar mi-a prins bine promtitudinea pentru ca am fost a 4-a care a donat sange si a mers relativ repede. Deci va recomand sa mergeti mai repede ca sa nu stati prea mult la cozi.

Prima oprire se face la fisier unde o tanti asistenta simpatica iti face fisa de donator si-ti face o poza cu un webcam. Apoi, cu acea fisa, se merge in camera de Predonare unde ti se face grupa de sange, rh-ul si ti se ia glicemia ca sa asigure ca esti ok si poti dona 450ml de sange. Dupa aceste procedee se urca la etajul unu unde se asteapta la coada pentru o consultatie generala: esti intrebat daca suferi de boli grave (hiv/sida, sifilis, tbc, ulcer etc.), ti se ia tensiunea, ti se mai pun cateva intrebari de sanatate si semnezi de trei ori ca esti de acord cu donarea de sange. Apoi iti astepti randul la donarea propriu zisa.

Donarea propriu zisa dureaza maxim 15 minute. O tanti asistenta draguta sau nu (depinde cum ti-e norocul) te invita inauntru, te aseaza pe scaunul de donare, iti cauta vena, te impunge si te lasa sa contemplezi in timp ce un aparat iti cantareste sangele ce-ti curge din vena. Cand ajungi la 450ml, aparatul incepe sa piuie, vine tanti asistenta si te pofteste sa te asezi 10 minute pe canapea ca sa iti revii si sa se asigure ei ca esti bine. Eu am stat exact 11 minute pe scaunul de donare si 10 minute pe canapea ca sa imi revin.

Dupa etapele de mai sus, te duci intr-o alta camera de unde-ti iei bonurile de masa (7 x 9.35lei), adeverinta medicala prin care dovedesti la munca sau la scoala ca ai donat sange si acesta este motivul pentru care ai stat o zi acasa. Apoi te intorci 3 zile mai tarziu la fisier ca sa ceri analizele de sange. De data asta nu mai trebuie sa stai la coada. Cei care vin dupa analize au prioritate.

Eu am intrat pe usa la ora 8 si la ora 9 le spuneam la revedere. Deci intregul proces dureaza o ora la care se adauga ora de asteptat sa se deschida centrul de recoltare.

Nu stiu daca 2 ore inseamna mult sau nu pentru voi, dar va zic sigur ca sangele donat inseamna foarte mult pentru spitale. Asa ca ganditi-va ca doua ore petrecute acolo pot salva viata unui om. Mergeti si donati. Nu-i mare filosofie.

 

13 Responses to “Cum sa donezi sange in Timisoara”