Cu piepturile goale si buzunarele pline

30 Oct

Unul dintre cele mai misto documentare pe care le-am vazut la Astra Film Festival se numeste Cu piepturile goale si buzunarele pline si poate fi vizionat pe youtube in intregime. Am ales sa nu scriu eu despre film pentru ca nu am atatea cunostinte atunci cand vine vorba despre politica. Asa ca l-am rugat pe Alin Ciobanu – un baiat pus foarte bine la punct in acest domeniu –  sa scrie impresiile sale despre documentarul lui Cornel Mihalache. Sper sa va placa si nu ezitati sa-mi lasati impresiile voastre intr-un comentariu.

Cu piepturile goala si buzunarele pline

“Până în 22 decembrie, Armata a fost instrumentul de represiune și autorul crimelor de la Timișoara, Cluj, Sibiu, Timișoara; după care aceeași Armată, cu aceiași generali și cu alții veniți de la pensie, a făcut din seara lui 22 decembrie, în toată țara, o diversiune terorist-militară ca să scape și să ascundă acuzațiile dure ale participării la represiunea sângeroasă a revoltei populare de mai înainte.”

Materialul impresionează în special prin densitatea informațiilor oferite, începând cu sublinierea importanței televiziunii naționale în desfășurarea evenimentelor din decembrie 1989, și a modului în care acestea au fost percepute și păstrate în mentalul colectiv.

Într-o discuție dintre Traian Băsescu și Laura Codruța Kovesi din 9 septembrie 2009, președintele României își exprima nemulțumirea față de lâncezeala cu care sunt soluționate dosarele revoluției. Din reacția celei care atunci ocupa fotoliul de procuror general al țării se poate deduce o oarecare încercare de a scuza lipsa de rezultate – “și nici nu pot să îndrept ceea ce 18 ani nu s-a întâmplat” – prin faptul că trecerea timpului face acest obiectiv greu de atins; ea se prezintă ca fiind deschisă și binevoitoare în acest sens, dar puțin lipsită de mijloace de probă necesare unor anchete.

S-ar putea spune că afirma că aceasta este cheia în care ar trebui interpretat documentarul – regizorul Cornel Mihalache oferă autorităților (și publicului) numeroase potențiale puncte de plecare solide pentru eventuale anchete penale vizând fapte ca: instigare la omor deosebit de grav, instigare la nerespectarea regulamentelor militare, răspândirea de informații false / terorism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, abuz de putere ș.a.m.d…

În acest sens, indică persoane ca: Ion Iliescu (ne e prezentat un ‘autodenunț’ interesant din 23 decembrie), George Costin, Raymond Luca, cpt. Mihai Lupoi, cpt. Emil Cico Dumitrescu, Teodor Brateș, Cazimir Ionescu, Victor Ionescu, George Marinescu, (conducerea de la) Scânteia Poporului, autorii regulamentelor interne militare prin care s-a dispus distrugerea prin macerare a documentelor care vizau distribuirea armelor de foc către populația civilă ș.a…

Îmi place modul în care a aprofundat anumite idei ce se bucură de un statut de truisme în accepțiunea publică, dar care, în urma unei minime analize, se dovedesc a fi lipsite de legătură cu realitatea și faptul că își asumă o opinie clară și argumentată cu privire la evenimentele din decembrie 1989.

Apreciez obiectivitatea politică a filmului. Singurul reproș pe care l-aș putea face ar viza durata relativ scurtă a acestuia – puțin sub o oră.

“Eu cred că fenomenul din decembrie 1989 cuprinde în el conspirație și diversiune, revoltă și crimă, revoluție și contrarevoluție, represiune și manipulare, lovitură militară și euforie populară; toate pe rând și toate amestecate. *…+ Eu cred că a fost o crimă de stat și că adevărul despre revoluție, mult căutat de 22 de ani, ascunde, de fapt, această crimă de stat.”

 

Partenerul meu de calatorie la Astra Film Festival a fost Autonom Rent-a-Car.

 

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul Național al Cinematografiei (CNC),

Trackbacks and Pingbacks

  1. Recomandare de filme documentare | Alexandra Palconi - November 6, 2012

    […] alte filme documentare aş putea eu să vă recomand, dacă nu The Cut, Chernobyl 4 Ever, Piepturi goale şi buzunare pline, Turn Off the Lights şi câteva dintre cele care au fost premiate la Gala de Premiere Astra Film […]

Leave a Reply

Assign a menu in the Right Menu options.
facebook marketing