Astra Film Festival: Solar Eclipse

20 Oct

Conisder ca oamenii nu ar trebui ajutati pur si simplu, ci ar trebui invatati sa se ajute singuri. De ce? Exemplu bun este filmul documentar de provenienta ceha, Solar Eclipse.

In a treia incercare de a pune pe picioare o comunitate, doi mesteri pleaca in Africa pentru a pune la punctul sistemul solar de electricitate. Ceea ce intalnesc acolo ii dezgusta. Panourile de control au fost mutate dupa bunul plac, bateriile solare nu se afla in fiecare casa asa cum a fost la inceput. Directorul are vreo 6, adjunctul 4, iar altii deloc. Singura pompa din comunitate a suferit si ea “ajustari”. Teava principala a fost detasata si lasata sa rugineasca.

In ziua de azi, oamenii au nevoie de electricitate. Faceti un exercitiu de imaginatie si ganditi-va, cum poate supravietui si avansa o cumunitate care aproximativ 12 ore sta in intuneric si are parte de electricitatea undeva la 10 minute pe zi? Cum pot studia copiii in scoli fara lumina?

In urma cu aproape zece ani, Republica Ceha a pus la cale un plan prin care sa instaleze panouri de energie solara in mai multe comunitati din Africa. De atunci, s-au investit sute de mii de euro doar in inlocuirea unor piese pierdute din neglijenta oamenilor. Ei nu au fost invatati chestiuni elementare. De exemplu ei nu stiu ca atunci cand bei apa inchizi robinetul ca sa nu o lasi sa curga in nestire, curentul se plateste, sa nu umble la firele panourilor electrice si nici sa le schimbe intre ele, iar exemplele pot continua.

Documentarul de aproximativ 90 de minute nu a reusit sa capteze atentia oamenilor din public si multi dintre ei au parasit sala, insa problema despre care va vorbesc este una serioasa si profunda. Comunitatile sarace trebuie invatate sa se descurce cu ceea ce au si sa nu profite de ceea ce primesc. Din pacate, asta necesita bani, timp si multa rabdare din partea oamenilor care se implica si nu intotdeauna realizeaza ca o astfel de campanie cere totul din partea ta.

 Partenerul meu de calatorie este Autonom Rent-a-Car.

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul Național al Cinematografiei (CNC),

Un proiect finantat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 

Trackbacks and Pingbacks

  1. Astra Film Festival – a doua zi | Andreea Ciobanu - October 21, 2012

    […] am reusit sa ajung doar la doua filme. Despre Solar Eclipse am scris pe blog, iar despre Cernobyl Forever voi scrie pe Sub25, dar voi face o scurta prezentare […]

Leave a Reply

Assign a menu in the Right Menu options.
facebook marketing