Astra Film Festival – prima zi

20 Oct

Articolul trebuia sa apara pe blog azi-noapte. Din motive independente de vointa mea, vi-l arat abia astazi. Lectura placuta!

Cu emotiile toate adunate in bagaj, am plecat la Astra Film Festival. Dupa un drum nu tocmai scurt, dupa o oprire la Faget si dupa cateva injuraturi adresate traficului din Sebes, am ajuns in Sibiu. Mare forfota ne astepta in jurul orei 18 pe cand am ajuns la Casa de cultura. O tigara si o portie de lasgna mai tarziu, ma aflam in sala de proiectie asteptand nerabdatoare primul meu film documentar din cadrul festivalului.

The Cut este crud si brutal. Documentarul de 40 de minute trateaza una dintre cele mai dure metode de mutilare si anume circumcizia femeilor. Ritualul face parte din cultura populatiei Kuria si difera de la comunitate la comunitate. In momentul de fata, aceasta forma de mutilare se mai practica in unele regiuni din Kenya si Tanzania.

Pe langa faptul ca ritualul este foarte dureros si pune in pericol sanatatea fetelor care sunt fortate sa treaca prin asa ceva,  regizoarea filmului, Beryl Magoko, reuseste sa cutremure audienta cu scene socante.

In 2011 s-a dat o lege care interzice practicarea acestui ritual, iar cei care iau parte la el (prin orice mod) sunt pedepsiti. Din pacate, nu se si pune in aplicare.

Piepturi goale si buzunare pline este al doilea film pe care l-am urmarit. Este in regia lui Cornel Mihalache si, dupa spusele regizorului, doreste sa redea adevarul despre ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989.

Cornel Mihalache reuseste sa descrie aproape la perfectie sistemul politic din `89 si cel actual. Pune in antiteza declaratiile euforice ale unor oameni care au profitat de pe urma terorii din acea perioada si scuzele de azi venite tot din partea lor. Demonstreaza manipularea ascunsa in euforia eliberarii oamenilor de comunism si reuseste sa stoarca rasete amare din partea publicului.

Turn off the lights vine ca o surpriza tarzie dupa o zi obositoare. Filmul este realizat de Ivana Mladenovic, o sarboaica talentata care s-a mutat in Bucuresti pentru a studia regia de film.

Trei indivizi sunt eliberati din inchisoare. Giani Versace este asteptat cu lautari si limuzine, Alex se pregateste de noi incercari pe care viata are sa i le arunce in fata, iar Papan paseste confuz si singur spre casa saracacioasa care-i adaposteste o familie numeroasa.

Turn off the lights reuneste trei destine sub forma unei povesti tragice si dureroase. Daca Giani si Papan se pierd pe parcursul filmului, Alex reuseste sa iasa in evidenta cu o atitudine badarana cauza de o familie disfunctionala.

Uimitor este ceea ce reuseste sa surprinda regizoarea filmului in decurs de un an si jumatate. Viata lui Alex este pusa la atat de multe incercari incat am fost surprinsa cand am aflat ca astazi duce o viata decenta si linistita alaturi de mama sa.

In a doua zi de festival merg la: Decoding Dacia: Romanian`s Lost Heritage, Dezabatere: the dacians in documentaries, Solar Eclipse, Snow, Cernobyl  Forever, Ceremonia de premiere si sa vad ce mai pica pe drum.

Mai mult despre filme veti gasi pe Sub25.

 Partenerul meu de calatorie este Autonom Rent-a-Car.

 

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul Național al Cinematografiei (CNC),

Un proiect finantat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Co-producator: TVR

Parteneri media: TV5, HBO, Discovery Channel, TVR1, TVR Cluj, Digi24 HD, Digi Film, Ca-n filme, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio France International,  Kiss FM, Evenimentul Zilei, Hotnews.ro, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Profil Cultural, Sibiu100%, Realitatea Tv Sibiu, Antena1 Sibiu, Tv Sibiu, Eveniment Tv, Eveniment FM, Eveniment Online, CinemaRX.ro, FilmReporter.ro, Liternet.ro, Art Act Magazin, TOTB.ro,  BeWhere!, OrasulMeu.eu, InOras.ro

Parteneri: Centrul Ceh, Fundația Rațiu, Fundatia pentru Parteneriat, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada Statelor Unite, Ambasada Frantei, Lectoratul Francez, Institutul Francez, Gedeon Programmes, Asociația Project Esperanto, Maj Productiones, Les enfants de cinema, Vizafle

Parteneri locali: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Teatrul Național Radu Stanca, Consiliul Judetean al Elevilor Sibiu, TURSIB, Lobby Art, S.C. Apa- Canal S.A. Sibiu, S.C .Schuster &C.o. Ecologic SRL

Sponsori: SONY, HBO, Bucovina, Grupul editorial Corint, Empire Video Production, Ibis Hotel, Carpatica Asig.

4 Responses to “Astra Film Festival – prima zi”