Astra Film Festival – a doua zi

21 Oct

Asa cum spunea si Alexandra, Astra Film Festival are suflet. Asta e motivul pentru care oamenii vin timp de o saptamana sa urmareasca cele aproape 100 de documentare. Astra Film Festival aduna oameni pe langa care iti e drag sa fii, aduce regizori si producatori de film cu care poti sta la o bere in timp ce le iei un interviu, iar asta compenseaza gafele din organizare.

Ieri am reusit sa ajung doar la doua filme. Despre Solar Eclipse am scris pe blog, iar despre Cernobyl Forever voi scrie pe Sub25, dar voi face o scurta prezentare aici cat sa va starnesc curiozitatea. Apoi, am participat la gala de premiere urmata de o petrece privata unde au participat oameni din presa, pasionati de film, organizatori si regizori.

Cernobyl Foever prezinta situatia actuala din zona dupa 25 de ani de la dezastru. Oamenii au uitat de pericolele care-i inconjuara, iar interesele financiare din partea companiilor puternice sunt mai presus decat sanatatea celor care locuiesc indeajuns de aproape de teritoriul afectat.

Cu acest documentar, regizorul francez vrea sa traga un semnal de alarma generatiilor care au uitat de explozia nucleara si doreste sa-i informeze pe cei care nici nu stiu despre povestea Cernobil. Dupa ce am urmarit filmul, pot spune ca noi, oamenii, nu ne-am invatat lectia daca e sa privim la recentul dezastru din Japonia.

In Ucraina, peste 2000 de teritorii sunt inca afectate de explozia de la Cernobil. Din cauza radiatiilor inca foarte puternice, nimeni nu poate spune cu exactitate cata subtanta periculoasa se afla in zona, dar se estimeaza ca in reactorul 4 a ramas undeva la 80-90% din substanta radioactiva care era inainte de explozie.

Pe final, va las cu un citat din film: “Memoria unui om este scurta. In schimb, viata unui atom este lunga, foarte lunga.

Mai multe informatii despre filmele de la Astra Film Festival puteti sa cititi si pe blog-ul lui Tudor.

 

Partenerul meu de calatorie este Autonom Rent-a-Car.

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul Național al Cinematografiei (CNC),

Un proiect finantat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 

 

 

 

2 Responses to “Astra Film Festival – a doua zi”