Amy – a losing game

30 Oct

amy-documentar-2015

Nu am fost fan Amy Whinehouse. Am fredonat de cateva ori Back to Black, Valery sau Rehab, dar nu asta este motivul pentru care am fost curioasa de documentarul despre viata ei. M-am uitat la Amy din cauza lui Asif Kapadia – omul care a regizat si documentarului Senna. Fiind un fan al “marelui circ” din tinerete, Senna mi-a placut prin bucuria si tristetea surprinsa in acelasi timp. Speram si cred ca stiam verdictul: Amy va fi un film bun. Am avut dreptate.

Leave me alone and I’ll do the music.” – Amy

Amy e despre omul pasionat de jazz si bucuros sa imparta totul cu cei dragi. E despre talent, alegeri gresite, faima, bani si despre dezintegrarea unui artist din cauza viciilor. Constructia documentarului prin montarea mai multor filmulete si interviuri ce urmaresc viata ei din tinerete si pana la final reseste sa arate tuturor omul fragil care a fost Amy si cum a fost doborat de alegeri gresite si de persoanele din jurul ei.

Documentarul extraordinar a lui Asif Kapadia este plin de momente care reusesc sa iti gadile sufletul si altele care reusesc sa-ti franga inima. E ciudat cum un film in care implicarea regizorului este neutra reuseste sa te captiveze atat de mult. Probabil cel mai sfasietor este sa o vezi plina de viata si apoi cum se deterioreaza din cauza dragostei, a alcoolului si a drogurilor.

Senzatia care ti-o lasa documentarul e un strigat de ajutor. Cumva, am simtit nevoia sa o ajut, sa strig la cei din jurul ei sa faca asta. Dar tot ce am putut sa fac este sa privesc neputincioasa la ignoranta persoanelor care au inconjurat-o si, in final, la distrugerea artistului.

I write songs to feel better. Have something good out of something bad.” – Amy

Nu stiam foarte multe despre Amy inainte de film. Cateva piese si sfarsitul tragic. Nu am stiut cat talent incape intr-un corp atat de fraged si nici cat de schilodit este sufletul ei din cauza depresiei. Povestea ei nu e simpla si viata ei a fost grea chiar daca a avut totul la picioare. E trist. E trist cum zambetul de la inceput se transforma in neputinta si incapacitatea de a cere ajutor.

Nu am fost niciodata fan Amy Whineshouse, dar dupa ce am vazut filmul ma simt mai aproape de ea si parca au capatat sens toate versurile prin care si-a cantat viata. Daca nu am mai auzit de mult timp vocea ei, uite ca ieri am ascultat concertele live de pe vremea cand era bine, poate nu mai fericita, dar cu siguranta mai bine.

Love is in some ways killing me.” – Amy

 

2 Responses to “Amy – a losing game”