Sa ridicam un pahar in cinstea lui Eugeniu de Savoia

17 Apr

fabrica-de-bere-timisoreana-2013

De ce sa facem asta? Pentru ca in anul 1718 Eugeniu de Savoia ia cea mai buna decizie: aceea de a construi prima fabrica de bere din Romania. Povestea Timisoreana spune ca Eugeniu a dedicat fabrica poporului pentru ca in mijlocul lor a regasit bunul simt, cinstea si omenia – caracteristici cu care se lauda brandul de mai bine de 300 de ani.

La Fabrica Timisoreana ajung a doua ora. Prima vizita a fost anul trecut cu ocazia deschiderii portilor pentru locuitorii orasului. Acum, am ajuns datorita Timisora Brands Tour. Iar daca data trecuta v-am vorbit mai mult despre datele tehnice ale fabricii, de data asta voi pune accent pe istoricul Timisoreana.

Datorita longevitatii, Timisoreana a trecut prin nenumarate schimbari incepand de la conducere si pana la modul in care berea este facuta.  Fabrica a crescut si s-a dezvoltat in timp, iar acum, cei care lucreaza acolo, spun ca berea-i intelege pe romani.

La inceputurile povestii, nu a existat Timisoreana, ci o fierbatorie de bere si de tuica. Documentul care atesta asta a fost dat de administratia cetatii eliberate de sub imperiul otoman si le cerea oamenilor din Banat sa preia pe baza de repartitie anumite cantitati din substantele produse. Ordonanta a fost data cu scopul de a satisface trupele austriece ramase in satele din Banat si pentru a suplini lipsa de apa potabila.

timisoara-brands-tour-fabrica-de-bere-timisoreana

Ordonanta despre care va vorbeam a fost punctul cheie. De aici, s-au nascut diferite proiecte care au dus la fabrica pe care o cunoastem astazi: se construieste fierbatoria in cartierul Fabric deoarece se afla aproape de singura fantana cu apa potabila, fierbatoria ajunge in pericol de lichidare, dar este salvata de oameni.

Dupa 1850 incep sa apara si primele premii pentru berea despre care se spunea ca este numai buna: nici prea amara si nici prea dulce. In consecinta, premiile atrag modernizarea fabricii si in anii 1900 – 1920 apare si prima investitie serioasa care duce la cresterea productiei si la imbunatatirea calitatii. Progresul a fost atat de insemnat incat Timisoreana devine berea oficiala la Casa Regala de Romania.  Ceea ce a urmat stiti si voi: Timisoreana a inceput sa produca bere pentru export, a aparut Timisoreana Pils, iar in 2001 fabrica intra sub tutela SAB Miller.

Sper sa fi gasit utile informatiile si va indemn inca o data sa mergeti sa vizitati Fabrica de Bere Timisoreana daca aveti ocazia pentru ca este o parte integranta din oras, plina de traditie si de informatii interesante. Daca nu, puteti sa mergeti si la Curtea Berarilor “La Fabrica” si sa deveniti consumatori calificati cu diploma – asa ca si mine. 🙂

fabrica-de-bere-timisoreana-istorie

 

*Fotografiile au fost realizate de Dragoş Asaftei, cu noul Nikon D7100.

Timisoara Brands Tour este un eveniment organizat de PRbeta cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Branduri participante: TimișoreanaCramele RecașArsenal Park, , REC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.
Parteneri de mobilitate: Peugeot România.
Parteneri: PRbeta, AventuriaAsociaţia Timișoara Capitală Culturală EuropeanăPorche TimișoaraAmvest,Restaurant Belvedere.
Parteneri media: 24-FUNTion.
Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece.

9 Responses to “Sa ridicam un pahar in cinstea lui Eugeniu de Savoia”

 1. Daniel Sima April 17, 2013 at 11:23 am #

  Eugeniu de Savoya, nu Savoia 🙂

  • Andreea Ciobanu April 17, 2013 at 11:36 am #

   Eram in dubiu si nu stiam exact daca e cu I sau Y, dar pe site-ul beretimisoreana.ro scrie de Eugeniu de Savoia, asa ca m-am luat dupa ei.

   Sigur cu Y e corect?

   • Daniel Sima April 17, 2013 at 11:50 am #

    Eu nu am vazut niciodata Savoia, acum e prima oara pe site-ul Timisoreana.

    Your blog, your rules 🙂

 2. cotos April 18, 2013 at 7:17 am #

  Aici mi-as dori si eu sa ajung. Dupa o vizita la fab de bere Ursus, ar trebui sa urmeze normal una la Timisoreana 😀

  • Andreea Ciobanu April 18, 2013 at 8:20 am #

   Sa-mi dai un semn cand ajungi ca sa ne cinstim cum se cuvine la Curtea Berarilor 🙂

 3. Aliosa23 April 23, 2013 at 11:45 am #

  Numele Savoia este sigur este cu i, nu cu y.
  Fyi: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_de_Savoia

Trackbacks and Pingbacks

 1. Cramele Recas- rasfat pentru toate simturile | Deea`s Blog - April 19, 2013

  […] la Cramele Recas s-a facut dupa popasul de la Fabrica de Bere Timisoreana. Pe o ploaie pacatoasa si un vant crunt, am fost asteptati de dragii nostri oaspeti tocmai pe […]

 2. Hai la Serbarile Timisoreana! | Andreea Ciobanu - May 23, 2013

  […] articole despre experienta de acolo: v-am povestit despre procesul de fabricatie si v-am facut un scurt istoric. Deci, daca aveti ocazia, trageti o fuguta la fabrica de bere Timisoreana pentru ca e o experienta […]

Leave a Reply

Andreea Ciobanu
facebook marketing